Wikiharjoitukset

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Wiki-harjoituksetTutustumme tässä  harjoituksessa OPH:n rahoittamaan AmmattiWikiin, johon voi vapaasti tallentaa materiaaleja yhteiseen käyttöön.

Niin tässä kuin useissa muissakin wikeissä avoimien ja rajattujen sivujen lukeminen onnistuu ilman kirjautumista. On suositeltavaa, että luot itsellesi tunnuksen voidaksesi osoittaa tallentamiesi tietojen laadun ja alkuperän. Oppilaitosten edistajille suosittelemme käyttäjätunnusta muotoa 'oppilaitos etunimisukunimi/lempinimi'.       

Sisällysluettelo


Tunnuksen luominen: 


1.      Avaa WEB-selain ja syötä osoitteeksi  http://www.ammattiwiki.fi/2.     

Luo itsellesi tunnus klikkaamalla itsesi ko. sivulle kohdasta " kirjaudu sisään tai luo tunnus"   Kun sinulla ei vielä ole tunnusta,,"voit luoda sellaisen"


3.      Täytä tiedot, joita avautuvalla sivulla kysytään. Halutessasi voit saada tietoa AmmattiWikiin tehdyistä muutoksista sähköpostiisi, joten kirjoita sellaisen postilaatikon osoite, josta tuo tieto sinut parhaiten tavoittaa. AmmatiWiki ei lähetä sinulle mitään tietoa sähköpostilla, ellet erikseen sitä pyydä ja tilaa.


4.      AmmattiWiki-tunnuksesi on valmis. Varmenna se menemällä postilaatikkoosi ja klikkamalla varmistusviestissä olevaa linkkiä.


5.      Olet nyt AmmattiWikin täysivaltainen jäesen ja pääset paitsi lukemaan, niin myös lisäämään tai editoimaan tai muokkaamaan AmmattiWikin sivuja
Wikin perustoiminnot, sivujen luominen, sisällön muokkaaminen ja muotoilut:


Tämä on todennäköisesti harjoituksen keskeisin  sisältö, joten etene rauhassa ja omaan tahtiisi! Kysy tarvittaessa neuvoja opettajalta. – Katso myös ohjeet kyseisestä kohdasta vasemman reunan valikosta AmmattiWikissä.


Harjoitus 1

Tutustu ensin wikiin navigoimalla siellä. Opettele liikkumaan eri sivujen välillä. Havainnoi mitä toimintoja ja linkkejä Iöytyy sivu- ja yläpalkeista. - Huomaa, että wikissä liikutaan hyvin eri tavoin kuin perinteisellä WEB-sivulla. Wikissä linkit oikeastaan jakautuvat kahteen ryhmään:

  1. hallinnolliset linkit
  2. informaatiolinkit.


Hallinnolliset linkit muistuttavat paljon perinteisen  WEB-sivu linkitystä. Niistä pääset sivuille, joilla voit esimerkiksi tuoda tiedoston koneeltasi tai näet miten AmmattiWiki on jäsentynyt. Voit myös katsella hakemistoja ja käydä keskustelua kahvihuoneessa. Hallinnolliset linkit sijaitsevat AmmatiWikissä vasemman reunan palkissa.


Informaatiosisältöön liittyvät sisäiset linkit ovat sivujen tekstin sanoissa ja ulkoisille sivuille johtavat linkit on koottu sivujen alaosaan. Siniset linkit ohjaavat AmmattiWikin sivulle, punaiset tyhjälle sivulle ja siniset, joissa on nuoli, AmmattiWikin ulkopuoliselle sivulle.

Oman alueen valinta ja osallistuminen siellä 


Mieti AmmattiWikin avaussivulla, mikä on sinun roolisi AmmattiWikissä. Jos sinulla on useampia rooleja, voit tietenkin toimia kaikissa niissä. Tutustu erityisen hyvin siihen miten tieto on AmmattiWikissä jakautunut eri alueille. Samaa asiaa voidaan lähestyä erilaisista näkökulmista. AmmattiWikissä oikeastaan on useita wikejä samassa paketissa.


Valitse alue, jolle haluat tallentaa tietoa ja mieti

miten tietosi parhaiten sinne sijoittaisit. Tarkoitus ei ole terrorisoida muiden tekemää tekstiä eikä materiaalia, mutta on hyvä olla rohkea ja muistaa, että wikin tarkoitus on yhdessä muokata materiaalia vähän kerrallaan paremmaksi. Voit siis myös tarvittaessa tehdä muutoksia muiden tekemään tekstiin ja se on myös tarkoitus. Tee oma tekstisikin siitä näkökulmasta, että joku toinen voi jossain vaiheessa muokata sitä lisätessään omaa materiaaliaan AmmattiWikiin.


Harjoitus 2

Etsi Ammattiwikisivustolta joku sivu, johon sinulla on lisättävää tai korjattavaa.

Mene tälle sivulle. Näytön ylälaidassa on kolmantena linkki "muokkaa". klikkaa sitä.

Nyt tuo sivu on auennut eteesi editoitavaksi. Voit tehdä muutoksen tai lisäyksen sivulle aivan kuten kirjoittaisit dokumenttia tekstinkäsittelyohjelmalla. Editorin muokkausmahdollisuudet ovat toki huomattavasti rajoittuneemmat kuin nykyaikaisissa teksitinkäsittelyohjelmissa, mutta muokkaaminen on kuitenkin mahdollista ja helppoa. Tekstin voi toki kirjoittaa valmiiksi jo vaikka tekstinkäsittelyohjelmalla ja kopioida ja lisätä (Copy-Paste) sen sitten wikin editoriin. Kaikki tekstinkäsittelyohjelman muotoilut, taulukot tai kuvat eivät kuitenkaan siirry kopioimalla. Aina kuitenkin voi kokeilla ja ellei onnistu, niin sitten voi käyttää jotakin toista menetelmää. 

Image:Paint muokkaus.JPG

Editori-ikkunan alalaidassa on muistutus tekijänoikeuksista. Älä riko tekijänoikeuksia. Tämä tarkoittaa sitä, että suora kopiointi ilman lupaa on kiellettyä. Ideat ja ajatukset eivät ole tekijänoikeudella suojattuja. Jutun ajatuksen voi siis kopioida huoletta, mutta teksti pitää kirjoittaa itse ja omin sanankääntein.

Siellä on myös kolme nappia "Tallenna sivu", "Esikatsele" ja "Näytä muutokset"

"Näytä muutokset" nappia painamalla saat näytölle näkyviin edellisen ja muokkaamasi version rinnakkain.

"Esikatsele" nappia painamalla saat näkyviin sen minkälaiselta sivu näyttäisi, jos sen tallentaisi. Tätä nappia painamalla muutokset eivät vielä tallennu.

"Tallenna sivu" Mikäli olet esikatselussa ollut tyytyväinen muokkauksiisi, voit tätä nappia painamalla tallentaa sivun.

Editori ikkunan ylälaidassa on toisena "keskustelu" mikäli olet muokkaamassa jonkun toisen luomaa sivua ja olet löytänyt sieltä jonkin virheen, ja haluat perustella omaa muokkaustasi, kirjoita muokkauksesi perustelut "keskustelu" sivulle. Muutoin sivun tekijä saattaa katsoa, että muokkauksesi on turha ja sisältää väärää tietoa, jolloin hän voi palauttaa sivun ennen muokkaustasi olleeseen tilaan.


Harjoitus 3

Luo uusi sivu "Oma sivu" paikkaan, joka  sopii tiedoillesi, ja kirjoita siihen pari riviä sisältöä. Uusi sivu luodaan tekemällä tekstiin yksinkertaisesti linkki, joka ei johda mihinkään muualle kuin AmmattiWikiin. Näin syntyy tallennetussa tekstissä punaisena näkyvä linkki, jota klikkaamalla pääsee tyhjälle sivulle, johon voi lisätä haluamaansa tietoa.


Tallenna luomasi sivu ja avaa se uudestaan  muokattavaksi.

Mikäli haluat tiedon sähköpostiisi muiden tekemistä muokkauksista sivulle, laita rasti ruutuun "lisää tarkkailulistaan"


Kokeile Tekstinkäsittelyominaisuuksia eli eri  otsikkotyylejä, lihavointeja ja värejä. Tallenna aina välillä tekemäsi muutokset.


Oletusarvoisesti käytössä on Wysiwyg-editori (What You See Is What You Get). Käytössä oleva Editori on FCK-editori ja siihen on olemassa englanninkieliset pikaohjeet ja perusteellisemmat käyttöohjeet. Tämän editorin vasemmassa ylälaidassa  on myös painike, jolla voit  siirtyä editoimaan sivua wiki markup -kielellä, jos osaat sitä. Sen osaaminen ei kuitenkaan ole lainkaan välttämätöntä wikin peruskäyttöä ajatellen. Kuitenkin vain sitä kautta on saatavilla kaikkein monipuolisimmat sivujen editointiominaisuudet.


Käy myös tutustumassa sivun historiaan ja kokeile  vaikka jonkin pienen muutoksen palauttamista takaisin entiselleen. Huomaa, että jos valitset jonkin vanhan version sivusta, niin kaikki uudet muutokset katoavat sivulta.


Harjoitus 4

Tee juuri luomallesi sivulle linkki jonkun toisen luomaan wikisivuun. Esimerkki


Tee sivullesi myös linkki jonnekin AmmattiWikin ulkopuolella olevalle internetsivulle.

Ensin sinun pitää kirjoittaa teksti ja "maalata" vetämällä hiirellä painike painettuna kirjoittamasi tekstin yli. Molemmat edellämainitut linkit tehdään editorin "Tee linkki" työkalun avulla. 
Tästä painamalla avautuu ikkuna


Kirjoittamalla kohtaan "Link" tekstiä, Ammattiwikissä valmiina olevien sivujen, joissa on k.o. tekstinpätkä tulee automaattisesti vastaan. Ellei Kyseessä olevasta sivusta ole vielä tehty sivua, niin tällä tavoin tehtävä linkki teksti jää punaiseksi. Jos valitset jonkun ehdotetuista sivuista, tulee maalaamastasi alueesta linkki tälle sivulle.
Wikin ulkopuoliselle internetsivuille linkki tehdään muuten samoin kuin tuo wikin sisälle osoittava linkki, mutta tuohon kohtaan "Link" kirjoitetaan tai kopioidaan ulkopuolisen internetsivun URL eli nettiosoite. Helpoimmin tämä käy kun kkäy kopioimassa halutun nettiosoitteen (CTRL-C) nettiselaimen osoitekentästä ja liittää se oheiseen "Link" kohtaan ja hyväksyä tehty valinta paimamalla "OK" 
Harjoitus 5

Lisää AmmattiWikiin kuva.

Kuvien lisäys tapahtuu kolmessa vaiheessa.

  1. Kuvan muokkaaminen sopivaan kokoon.
  2. Kuvatiedosto ladataan AmmattiWikiin.
  3. Ladattu kuvetiedosto lisätään halutulle sivulle.

Kuvan muokkaaminen

Kuvakoko kannattaa pitää mahdollisimman pienenä. Älä kuitenkaan pienennä kuvia liikaa, koska silloin niistä ei saa enää selvää. Suositeltava maksimi kuvakoko on 800 x 600 px ja noin 200 KiB. Kuvien rajaamiset, suurentamiset tai pienentämiset voi tehdä millä tahansa kuvankäsittelyohjelmalla. Jos joku niistä on sinulle tuttu, niin voit aivan hyvin käyttää tuntemaasi ohjelmaa. Windowsin Apuohjelmissa on mukan Paint,  jonka kanssa muokkaus onnistuu myös. Koska se on niin yleisesti käytössä niin sen käyttöä esitellään tässä. 

Kuvan rajaaminen:

Avaa kuva Paintissa.

Image:Paint Rajaus.JPG

Vasemmassa laidassa olevasta työkaluvalikosta valitse kuvassa ympyöity "rajaus" työkalu ja sen kanssa määrität kuvan osan, jonka haluat tallentaa Wikiin.

Kopioi alue (CTRL-C) ja avaa uusi tiedosto, minne sitten liität (CTRL-V). Kuva sijoittuu Paintin työpöydän vasempaan yläkulmaan.

Ylävaakapalkissa olevasta "kuva" valikosta valitaan "Määritteet"

Image:Paint Määritteet.JPG

Täällä määritellään kuvan leveys ja korkeus. Pienennä leveyttä ja korkeutta vähitellen. Jätä kuva pikkuruisen verran liian isoksi, kuin liian pieneksi, koska jos pienennät liikaa ja haluat sen jälkeen palauttaa koon kasvattamalla numeroita, ei poistunut kuvamateriaali palaudu!  Kun olet saanut kuvan koon minimoitua tallenna se ensin tietokoneellesi.

Kuvan Zoomaus:

Ylävaakapalkissa olevasta "kuva" valikosta valitaan"Venytä ja Viistota"

Image:Paint Venytä.JPG

Kuvan koko kasvaa suurennettaessa Vaaka ja Pystyprosentteja sataa suuremmaksi ja pienentyy vastaavasti sataa pienemmillä arvoilla.

Kuvan suuruuden voi käydä tarkistamassa koon muuttamisen jälkeen "kuva" valikosta "Määritteet" kohdasta. Muista, että suurin suositeltu kuvakoko on  800*600.

Kuvan kokoa pääsee helposti muuttamaan wikin editoititilassa sen jälkeen kun kuva on wikiin lisätty, joten sen koon fiksaaminen tässä vaiheessa lopulliseen kokoon ei ole välttämätöntä.


Kuvan lataus:

Ammattiwikin oikeassa laidassa on hallinnollinen linkki "Tallenna tiedosto"

Image:Tallenna Tiedosto.JPG

Klikatessasi sitä avautuu alla oleva sivu

Image:Tallenna.JPG

Paina "Selaa" painiketta ja valitse tietokoneeltasi lisättävä kuva ja paina "Avaa"

Anna kuvalle nimi Kuvan kohdenimi -laatikossa. Kohdenimi toimii kuvan osoitteena AmmattiWikissa. Yhteenveto-laatikkoon on hyvä kirjoittaa tietoja kuvan sisällöstä ja henkilöistä sekä kuvaajan nimi eli tekijänoikeuksien haltijantiedot.

Kuvan lisääminen sivulle

Mene ensin kursorin kanssa paikkaan johon haluat kuvan lisättävän. Käytettäessä WYSIWYG editoria kuvan lisääminen tapahtuu lisää tiedosto työkalun avulla.

Image:Paint tiedosto.JPG

Aktivoituasi tämän työkalun tulee eteesi näkymä:

Image:Paint kuvanvalinta.JPGKohtaan "image file name" kirjoitetaan se kuvan nimi, joka tallennettaessa kuvaa kirjoitettiin "Lähdenimi" kohtaan kuvaa tallennettaessa. Huomioi, että nimi pitää olle kirjoitettuna juuri samalla tavalla isoine ja pienine kirjaimineen.

Painettuasi OK kuva ilmestyy editoriin.

Kuvan koon ja paikan editointi onnistuu kuvan ilmestyttyä editoriin. Mene kuvan päälle ja paina hiiren 2-näppäintä. Ruudulle tulee näkyviin valikko jossa alimpana on vaihtoehto kuvan ominaisuudet. Sen takaa tulee uudelleen näkyviin tuo "kuvan ominaisuudet" valikko. Kuvan koon editointi onnistuu klikkaamalla kuvaa ja kuvan kulmasta venyttämällä tai supistamalla.

Jos haluat sijoittaa kuvan jonnakin muualle kuin vasempaan laitaan, valitse alasmenovalikosta vasen,oikea tai keskellä. Special Type kohdasta tulee vielä erilaisia kuvansijoitus vaihtoehtoja. Niiden osalta helpointa on oppia niiden käyttö kokeilemalla niiden 


Ennen kuin poistut editorista muista tallentaa tekemäsi muutokset.


Monimutkaisemmat operaatiot pitää se tehdä peruseditorin kanssa. Siihenkin on olemassa selvät ohjeet. Tämä on kuitenkin jo jonkin verran vaativampi operaatio ja sitä ei harjoitusten tässä vaiheessa tehdä.

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH