Uraohjaus

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Urasuunnittelun perustana on tavoite, johon pyritään. Harvalla ihmisellä tavoite on selvä, on vain mielikuvia tai pelkkä ajatus siitä, että tarvitsee muutosta elämäänsä. Omia tavoitteitaan voi selventää tavoitekartan avulla. Samalla tulee kirjattua näkyville aiempi osaaminen ja tavoitteen toteuttamiseen tarvittavat askeleet eli portaat, kuinka etenet, jotta saavutat tavoitteesi.

Nimeä ensin, mitä haet urasuunnittelulla: työllistymistä, mielenkiintoisempia työtehtäviä, työssä viihtymistä, uutta ammattia jne.


Mitä haluan - TAVOITEKARTAN RAKENTAMINEN

Tavoitteen rakentaminen voi lähteä mielikuvista tai toiveista: kirjoita lista ammateista tai työtehtävistä, joita tekisit mielelläsi. Voi myös listata asioita, jotka eivät välttämättä liity työhön. Harrastusten tai mielenkiinnon kohteiden kautta voi löytyä avain tavoiteammattiin/tehtävään.

Pohdi, ovatko tavoitteesi realistisia eli saavutettavia. Mikä on koulutuksesi ja työhistoriasi, tukevatko ne uutta tavoitetta?

Onko harrastusten kautta tullut kokemus riittävä pohja uudelle uralle?

Perehdy, millaista koulutusta tarvitset, jotta saavuttaisit tavoitteesi. Onko se mahdollista sinulle? Missä koulutusta järjestetään? Mistä rahoitus koulutukseen?

Laadi suunnitelma A - tämä on se, mitä haluan eniten. Laadi suunnitelma B (ja C) - tämäkin on realistinen vaihtoehto.

Kirjaa suunnitelmaasi, mikä on tavoitteesi, mitkä ovat sinun vahvuuksiasi (jo olemassa olevat tiedot/taidot), mitä tarvitset vielä lisää.

Ryhdy toimiin.


Miten saavutan tavoitteeni - TAVOITEPORTAAT

Kun tavoite on selvillä, voit miettiä minkälaisia askelmia sinun tulee astella, jotta saavutat tavoitteesi. Mitä teet ensin, mikä on ensimmäinen askel tavoitteesi toteuttamiseksi. Mitä seuraavaksi, entä sitten. Voit piirtää paperille portaat ja miettiä, kuinka monta askelmaa tarvitset. Kirjoita askelmille asiat, jotka täytyy tehdä ennen kuin tavoite voi toteutua.


Lisää välineitä suunnitelmiesi tekemiseen voit löytää Työministeriön Ammatinvalinta ja urasuunnittelun tehtäväkorista.

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH