Tutkinnon suorittaminen

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Aikuinen ja tutkinnot

Aikuinen ihminen ei pakosti tarvitse jatkuvaa Lähiopetusta, vaan hän oppii myös harrastuksien, kirjojen, internetin ja etenkin työn tai työharjoittelun avulla. Siksi aikuinen voi opiskella ammatillisen tutkinnon eri tavoin, kuten osoittamalla osaamisensa näyttämällä sen. On myös mahdollista suorittaa tutkinto oppisopimuksen avulla. Silloin tehdään palkallista työtä työpaikalla ja opitaan uusia asioita työkavereiden ja työn avulla. Lisäksi opiskellaan säännöllisesti koulussa.

Ammatillisia tutkintoja ovat siis perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot. Niitä kaikkia voi suorittaa ammatillisissa aikuiskoulutuksissa. On myös perinteinen tapa opiskella ammatillinen tutkinto, jossa pääsääntöisesti istutaan koulun penkillä ja opiskellaan kouluttajien johdolla noin kahdesta kolmeen vuoteen ammattikoulussa tai ammatillisessa aikuiskoulutuksessa. Jos aikuiskoulutus kiinnostaa, voi tutkinnon suorittaa myös näyttötutkintona.

Tutkinnot siis koostuvat aikuiskoulutuksessa osista, joita kutsutaan näytöiksi. Tutkinnoissa on pakollisia osioita ja vapaavalintaisia osioita. Esimerkiksi tietojenkäsittelyn ammattitutkinnossa on järjestelmien tukea ja yrityksen toimintaa koskevat pakolliset osiot ja yrittäjyyttä koskevat vapaaehtoiset näytöt. Tietojenkäsittelyn ammattitutkinnon vaatimukset ovat monimuotoisia. Tutkintojen laajuudesta kertoo, että tietojenkäsittelyn ammattitutkinnossa suorittajan työtehtäviin voi kuulua erilaiset huolto-, myynti-, asennus- ja konsultointityöt tai perinteiset mikrotuen tehtävät. Tutkinnon suorittaja opiskelee lähiopetuksen, verkko-opiskelun, (mikä tarkoittaa ohjattua itsenäistä opiskelua silloin kun se sinulle sopii tietotekniikan ja internetin avulla) ja työssäoppimisen avulla näitä osa-alueita.


3 § Tutkinnon suorittaminen

Henkilökohtaistetussa tutkinnon suorittamisessa on aina noudatettava tutkinnon perusteissa määriteltyjä ammattitaitovaatimuksia, arvioinnin kohteita ja kriteerejä sekä ammattitaidon osoittamistapoja. Tutkintotilaisuuksien aikataulut ja käytännön järjestelyt tulee suunnitella mahdollisimman hyvin tutkintoa suorittavan tilanteeseen soveltuviksi.

Aiheesta muualla

Opas näyttötutkinnon suorittajalle

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH