Tavoite

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Tavoitteet vievät ihmistä eteenpäin ja ylläpitävät elämää. Tavoitteiden täytyy kuitenkin olla saavutettavia ja itselle sopivan kokoisia. Jos tavoite, vaikkapa tutkinnon suorittaminen, tuntuu liian suurelta ja vaativalta tavoitteelta, on luotava pienempiä välitavoitteita.

Tässä tarina siitä, miten tavoitteen täytyy olla saavutettavissa:

Televiossa esitettiin dokumentti vuorikiipeilijästä, joka joutui Andeilla kuolemanvaaraan. Kahdesta kiipeilijästä toinen jäi roikkumaan köyden varaan ja tilanteen pitkityttyä yläpuolella oleva joutui tekemään kipeän ratkaisun: hän katkaisi köyden ja alapuolella ollut kiipeilijä putosi varmaan kuolemaan. Ihme kuitenkin tapahtui ja mies jäi henkiin. Pahasti loukkaantuneena hän pääsi jäärailosta maan pinnalle ja joutui raahautumaan kilometrien matkan jäätikön ja kivikon läpi leiriin, jossa häntä ei osattu odottaa takaisin. Matka olisi ollut mahdoton, ellei mies olisi jakanut sen pieniin tavoitteisiin: "viidentoista minuutin kuluttua olen tuon kiven luona", "jaksan vielä tuon kivikon yli". Jälkikäteen hän totesi: "Jos olisin nähnyt lähtötilanteessa, kuinka pitkä ja vaikea matka oli, olisin luovuttanut ja kuollut."

Tämän tarinan oppi ei ole se, että opiskelu on vaarallista vaan se, että vaikeakin tavoite on saavutettavissa, jos sen osaa jakaa itselle mahdollisiin osiin.

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH