Siivoustyö

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Siivous kotona


Siivoaminen kotona kuuluu kaikille – myös lapsille – sanoo Aune Karhu Karhun Siivouspalvelusta. Hän on toiminut siivousalan yrittäjänä jo kymmenen vuotta. Hän on sitä mieltä, että myös perheen pienimmät voi leikin varjolla houkutella siivoamaan. Lapset voivat esimerkiksi harjata pehmolelut ja laittaa ne parvekkeelle tuulettumaan.

Selkeä työjärjestys ja kunnon työvälineet helpottavat siivoamista. Kun tehdään perusteellisempi siivous, ensin pyyhitään pölyt katosta ja seinistä. Sen jälkeen pyyhitään taulut, peilit ja ikkunat. Viimeisenä viedään vuodevaatteet ja matot tuulettumaan, pyyhitään huonekalut, imuroidaan ja puhdistetaan lattiat.

Välineillä on väliä

Siivouskaapin tarvikkeisiin kuuluvat hyvä imuri, säämiskäliina ja ikkunankuivain, lattialiina ja nivelletty kuivain tai moppi sekä muutama liina ja pölyhuiska pölyjen pyyhkimistä varten. – Kuiva mikrokuituliina on turvallinen myös television ja tietokoneen pyyhkimiseen. Pitkävartisella pölyhuiskalla ylettyy lamppuihin ja pattereiden taakse, Karhu neuvoo. – Yleispesuaine ja tavallinen käsitiskiaine riittävät kotona. Nykyään lähes kaikki pesuaineet ovat tiivisteitä. Jo muutama tippa pesuainetta riittää. Jos pesuainetta on liikaa, pinnat jäävät sameiksi. Jos haluaa, että pinnat kiiltävät, puiset huonekalut voi käsitellä hoitoaineella tai huonekaluvahalla.

Tekniikka ratkaisee

Kun taloja lämmitetään, ikkunat keräävät pölyä ja nokea. Ikkunat voi pestä kostealla säämiskäliinalla ja kuivata ikkunankuivaimella. Ikkunoita ei tarvitse huuhdella, kuivaimella vetäminen riittää. Lopuksi pyyhitään puitteet nihkeällä liinalla.

Keittiössä sähköhellan alla ja kylmäkaappien takana on usein pinttynyttä likaa. Ruokajätteistä voi tulla likaa allaskaapin oviin. Kylpyhuoneessa ja saunassa on hikeä ja ihosta irronneita kuona-aineita. Myös lattiakaivot kannattaa puhdistaa, sillä niissä on hiuksia ja muuta roskaa.

Kotisiivouksen lisäksi Karhun Siivouspalvelu käy vahaamassa kauppaliikkeiden lattioita. – Aluksi vanha vaha ja lika ajetaan irti koneella ja imuroidaan pois. Lopuksi lattia pyyhitään ja vahataan tavallisesti kaksi kertaa, Karhu kertoo.

Siivouksen tasosta sovitaan aina asiakkaan kanssa. Yksityiskodissa ja myös yrityksessä siivooja näkee paljon, mutta asioista ei saa kertoa eteenpäin. Siivooja on vaitiolovelvollinen samalla tavalla kuin lääkäri tai postinkantaja! – Jos et tykkää itse siivota, anna työ toiselle. Siivouksen ostamisella on työllistävä vaikutus!


Kirjoita vastaus Siivous kotona


1. Missä Aune Karhu on työssä?


2. Mitä mieltä hän on siivoustyön jakamisesta kotona?


3. Mitä pikkulapset voivat tehdä?


4. Mitä tarkoittaa nivelletty kuivain?


5. Entä pesuainetiiviste?


6. Miksi pesty pinta voi jäädä sameaksi?


7. Millä tavoin pinnat saa kiiltäviksi?


8. Mitä työvälineitä tarvitaan ikkunanpesussa?


9. Mitä kuuluu Aune Karhun työhön?Järjestä lauseet siten, että työjärjestys on oikea. Lue teksti kokonaan. Kirjoita lauseen/kappaleen eteen numero (1,2,3, jne.) työjärjestyksen mukaisesti.


Ikkunoiden pesu


___. Anna ikkunoiden välin kuivua ennen kun lukitset ne.

___. Käännä suojakäsineiden varsien suuaukot ulospäin, näin puhdistusaineliuos ei valu käsivarsiasi pitkin kun pidät niitä ylhäällä. Kostuta hankaussieni pesuaineliuoksessa ja aloita pesu sisemmistä puitteista. Huuhtele puite puhtaassa vedessä kostutetulla liinalla ja kuivaa tarvittaessa. Pese kaikki puitteet, etene työssä puhtaasta likaisempaan päin, eli ulospäin.

___. Tyhjennä ikkunan edusta niin, että saat ne hyvin avattua. Suojaa ikkunan alla oleva lattia, patteri ja pistorasia muovilla tai lattiapyyhkeellä.

___. Kostuta hankaussieni tai ikkunanpesin neutraalissa puhdistusaineliuoksessa ja pese ulommainen ruutu. Kuivaa ruutu ikkunankuivaimella. Voit kuivata ikkunat kaarevin, vaaka- tai pystysuorin vedoin. Pese sitten seuraavat ruudut. Pyyhi kuivaimen kumiosaa välillä pyyhkeeseen.

___. Puhdista välineet ja laita tavarat paikoilleen.


___. Pue suojakäsineet ja valmista kahteen sankoon neutraali ja heikosti emäksinen puhdistusaineliuos. Heikosti emäksisellä aineella puhdistetaan puitteet ja kehykset. Jos ne eivät ole kovin likaiset, voit käyttää niidenkin puhdistamiseen neutraalia ainetta.

___. Kun olet puhdistanut ulommaisenkin ikkunanpuitteen, huuhtele hankaussieni hyvin hanan alla, jos käytät sitä ruutujen pesussa.

___. Poista patterin ja lattian suojaimet ja pyyhi ne tarvittaessa. Tarkista myös ettei seinässä ole valumia.

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH