Maahanmuuttaja ja opiskelu

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Maahanmuuttajat eli Mamut ovat ihmisiä, jotka ovat muuttaneet Suomeen mistä tahansa toisesta maasta koko maailmassa. Maahanmuuttaja on paluumuuttaja, pakolainen, ulkomaalainen, väliaikaisesti tänne työn takia muuttanut, suomalaisen kanssa avioitunut tai muusta syystä Suomeen tullut. Maahanmuuttajan Kotoutuminen uuteen maahan on pitkä prosessi, joka sisältää esimerkiksi kieleen, kulttuuriin ja yhteiskuntaan tutustumista.

Täällä löydät tietoa, mutta myös linkkejä muille sivustoille, esimerkiksi koulujen ja oppilaitosten sivuille tai Oppimateriaaleihin. Infopankista löydät tietoa tärkeistä käytännön asioista. Selkokieltä netissä löydät linkkejä joihinkin selkokielisiin materiaaleihin.

Osallistu näiden AmmattiWiki-sivujen rakentamiseen ja käännä tärkeitä asioita omalle kielellesi, luo Uusi sivu tai Jatka muiden aloittamaa työtä.

Opiskelu alkaa kieliopinnoista ja jatkuu valitun alan opinnoilla

Suomessa on paljon erilaisia Kouluja, oppilaitoksia ja kursseja. Työvoimapoliittiset kielikoulutukset auttavat maahanmuuttajaa oppimaan suomea, selviytymään arjessa suomen kielellä,kotoutumaan ja opiskelemaan suomeksi, minkä tarkoitus on johtaa työllistymiseen tai jatko-opiskeluun. Ohjaavat koulutukset, joita järjestävät mm. aikuiskoulutuskeskukset, ovat hyvä polku tai tie saada valmiuksia, tietoa ja taitoja opiskella jotakin ammattialaa tai työllistyä. Valmentavat kurssit ja Ammattikurssit lisäävät myös mahdollisuuksia tutustua työelämään ja oppia perustaitoja ammateista ja yhteiskunnasta. Valmentavilla kursseilla opiskellaan usein yleissivistäviä aineita ja muodostetaan henkilökohtaisia väyliä opiskelu- ja työelämään.

Kun oma vanha ammatti ei ole mahdollinen Suomessa, on löydettävä uusi ammatti. Ehkä täytyy osoittaa osaamisensa tutkinnolla tai opiskella lisää. Omat tutkintonsa voi joskus hyväksyttää Suomessa. Virallisen hyväksynnän tekee Opetushallitus.

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH