Koulutus Suomessa

Ammattiwiki

Loikkaa: valikkoon, hakuun

Suomessa on laadukas koulutus. Suomessa käydään ensin yhdeksän vuotta kestävä peruskoulu, jossa opitaan perustaitoja ja omaksutaan paljon tietoa. Peruskoulun jälkeen mennään tavallisesti lukioon tai ammattikouluun. Lukiossa luetaan ja opiskellaan, kun ammattikoulussa tehdään enemmän asioita. Tämän jälkeen on vielä mahdollista opiskella ammattikorkeakoulussa tai yliopistossa.

Periaatteessa koulut voidaan jakaa kahteen osaan. On yleissivistäviä ja kehittäviä kouluja, joista ei saa ammattia, mutta joissa saa perustietoa, jotta voi opiskella lisää (peruskoulu, lukio, valmentava koulutus). Sitten on ammattiin johtavat koulut ammattikoulut, ammattikorkeakoulut ja yliopistot, joista saa virallisen ammatin tai ammattinimikkeen.

Ammattikouluissa voi opiskella käytännön ammatin. Samoja tutkintoja voi suorittaa ammatillisissa oppilaitoksissa ja aikuiskoulutuskeskuksissa. Esimerkkinä kokki, lähihoitaja, datanomi ja merkonomi. Hieman vaativampia kouluja ovat ammattikorkeakoulut, joissa voi suorittaa tutkintoja, jotka antavat myös valmiuden tehdä jotain käytännön työtä. Opiskelu kestää kolmesta vuodesta viiteen vuoteen. Esimerkkinä insinööri, tradenomi ja sairaanhoitaja. Tiedekorkeakoulut ja yliopistot, joiden jälkeen voi saada ammatin ovat kaikkein korkeimpia tieteellisiä koulutuskeskuksia, joista voi saada esimerkiksi lääkärin, opettajan tai lakimiehen ammatin. Opiskelu on yleensä hyvin teoreettista ja kestää viidestä vuodesta kymmeneen vuoteen. Monet jäävät tutkijoiksi. Koulutusjärjestelmä on ehkä helpompi omaksua näkemällä siitä kuvan.

Ammateissa tarvitaan erityisiä taitoja ja erikoissanastoa. Niihin kannattaa tutustua etukäteen riittävän laajasti, jotta osaa puhua omasta ammatistaan. Muukin kielitaidon harjoittaminen ja kehittäminen on tärkeää. Selkokielinen opas tarjoaa tietoa työelämästä.

Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH