AmmattiWiki tutkinnon suorittajalle

Ammattiwiki

Versio hetkellä 28. syyskuuta 2010 kello 11.29 – tehnyt Kuran (keskustelu | muokkaukset)
(ero) ← Vanhempi versio | Nykyinen versio (ero) | Uudempi versio → (ero)
Loikkaa: valikkoon, hakuun

LUPAKORTIT

Monet ammattialat vaativat työtekijältään erilaisia tutkintoja eli lupakortteja. Niiden suorittaminen kestää keskimäärin 1 - 2 pv.

Esimerkkejä lupakorteista:

Tulityökurssi

Työturvallisuuskoulutus

Tieturvakoulutus

Sähköturvallisuus

Hygieniapassi

Ensiapu I ja II


TIETOKONEEN AJOKORTTITUTKINNOT
TIEKEn hallinnoimat Tietokoneen ajokorttitutkinnot ja TIETY - Tietotyötutkinto ovat ohjelmistoriippumattomia tutkintoja, jotka näyttökokein kertovat suorittajan tieto- ja viestintäteknisistä valmiuksista.

TIEKE - Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus ry.


AMMATILLISET TUTKINNOT NÄYTTÖTUTKINTONA

Näyttötutkinto on erityisesti aikuisille suunniteltu joustava tutkinnon suorittamistapa, jossa periaatteena on asiakaslähtöisyys. Näyttötutkinnoissa ammattitaito osoitetaan työelämässä riippumatta siitä, onko osaaminen kertynyt työkokemuksen, opintojen tai muun toiminnan kautta. Vaadittava osaaminen osoitetaan tutkintotilaisuuksissa sekä arvioidaan kolmikantaisesti. Tutkintotoimikunta tekee arviointipäätöksen työntekijän, työnantajan ja oppilaitoksen edustajan yhteisestä arviointiesityksestä ja myöntää Opetushallituksen määräyksen mukaisen tutkintotodistuksen. Kaikki ammatilliset perustutkinnot, ammattitutkinnot ja erikoisammattitutkinnot voidaan suorittaa näyttötutkintona. Näyttötutkintojärjestelmän asiantuntijoina ja toimijoina ovat erityisesti koulutusohjelman suorittaneet näyttötutkintomestarit.

Näyttötutkinto suoritetaan osoittamalla tutkinnon perusteissa edellytetty ammattitaito ensisijaisesti aidoissa työelämän tuotanto- ja palvelutilanteissa. Näyttötutkinnon suorittaja osallistuu usein valmistavaan koulutukseen, jonka avulla hankitaan tarvittavaa ammattitaitoa. Henkilö, jolla on jo riittävä ammattitaito voi suorittaa näyttötutkinnon tai sen osan osallistumatta koulutukseen. Esimerkiksi seuraavat tutkinnot voi suorittaa näyttötutkintona: Lähihoitaja, sosiaali- ja terveysalan perustutkintoYrittäjän ammattitutkintoKaupan esimiehen erikoisammattitutkinto.   Jos olet maahanmuuttaja, niin löydät tietoa opiskelusta myös täältä.

Suomalainen koulutusjärjestelmä

Luettelo ammatillisista perustutkinnoista

Luettelo ammattitutkinnoista

Luettelo erikoisammattitutkinnoista


Henkilökohtaiset työkalut
Rahoittajat
OPH